Flag from Argentina

Argentinie

Home
Stichting Veldwerk
ICFON
ArgentiniŽ-Verslag
Nepal verslag
Argentinie-info
Nepal-informatie
Links
E-mail
Nieuws
Engels
Fotogalerij
 

 

 

 

 

Home  index Argentinie verslag

Ushuaia, El Calafate - ArgentiniŽ

15 december - 20 december - Ushuaia (Vuurland) en El Calafate

Op 15 december vlogen we vanuit het warme Buenos Aires (circa 30 graden) in een paar uur naar het koude en regenachtige Ushuaia, zo'n 3.000 kilometer naar het zuiden.

Ushuaia ligt aan de mooie Baai van Ushuaia aan het Beagle kanaal in Vuurland (Patagonie). De baai is omringd door prachtige bebosde heuvels met witte pieken. Op het vliegveld worden we direct hard geconfronteerd met het wisselvallige weer in Ushuaia. Het is een graadje of 5 met harde wind en zon, regen, hagel en sneeuw wisselen elkaar in hoog tempo af. Denk je dat het weer in Nederland wisselvallig is, hier is het de overtreffende trap van wisselvallig. Het is niet uitzonderlijk om binnen 15 minuten meerdere sneeuw-, hagel-, regenbuitjes te hebben afgewisseld met zo nu en dan zon of bewolkt en droog. Ushuaia ligt overigens dus op zeeniveau en het is hier volop zomer wat dus niet wil zeggen dat je geen winterse buien hebt.

Het is wel een geinig plaatsje met een rommelige bouwstijl en een aardige uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving, langs meren, bergen, rivieren, gletsjers of boottochten over het Beagle kanaal en als je wat langer de tijd en voldoende geld hebt, kun je naar Antartica. Door de zeer zuidelijke ligging is het rond deze tijd van het jaar circa 4 uur 's ochtends tot 23.00 uur licht en echt helemaal donker wordt het nauwelijks. Door de snel overtrekkende buien verandert het uitzicht over de baai en heuvels voortdurend en het veranderende licht en de lucht (regelmatig voorzien van regenbogen of zelfs een soort van regenboog"muur" (je moet het misschien gezien hebben om een voorstelling te kunnen maken) zorgt voor een waar schouwspel.

Ushuaia, Tierra del Fuego - Argentinie Uitzicht op Ushuaia en Beagle kanaal beverdam - Tierra del Fuego park

Ushuaia, Vuurland, Fin del Mundo

Ushuaia vanaf Martial gletsjer

Beverdam in National Park van Vuurland

Maar goed, het natuurschoon is kennelijk nog niet voldoende om mensen permanent naar deze omgeving te trekken. De Argentijnse regering heeft eerst met de bouw van een gevangenis aan het begin van de 20e eeuw en eind jaren zeventig met allerlei financiele prikkels de ontwikkeling van de stad moeten ondersteunen, want het klimaat is voor de meesten te onaantrekkelijk om je er "zo maar" permanent te vestigen.

We maken deze dagen bij toeval voortdurend de juiste keuzes en slagen erin om precies tussen de regen-, hagel- en sneeuwbuien in uitstapjes te maken naar de Martial Gletsjer ten noorden van de stad, per catamaran naar de penguinera 80 km ten oosten van Ushuaia en het schitterende nationale park NP Tierra del Fuego, slechts 12 km ten westen van de stad op de grens met Chili. Voor de enige dag waarop het non-stop regent, hadden we toevallig een relax dagje ingeplanned om flink uit te slapen, te lezen en wat inkopen te doen.

Vooral het bezoekje van het Nationale park Tierra del Fuego is erg mooi. Dit is een gigantisch natuurreservaat, waarvan maar een heel klein deel is opengesteld voor het publiek. Echter, wel een prachtig deel, met schitterende meertjes, rivieren, baaien, groene bebosde heuvels, besneeuwde bergtoppen en vooral ook heel veel vogels, waaronder de condor. Wanneer we in het park de Pampa Alta heuvel beklimmen, worden we boven op de top meteen getrakteerd op een condor die "rakelings" over onze hoofden scheert.

pinguins - Tierra del Fuego - boattrip vuurtoren-Beagle-kanaal-Vuurland pinguins-eiland-Vuurland

Pinguins eiland- Vuurland

de vuurtoren op Beagle kanaal

Pinguins in Vuurland, Patagonie

Ook de boottocht naar de penguinera is erg geslaagd. Het is een ontspannen boottocht van circa 6 uur die ons langs meerdere eilandjes met zeerobben, vele vogels en vooral pinguins, heel erg veel pinguins brengt. De boot komt zo dicht aan land dat je ze bijna kunt aanraken.

Dinsdag 20 december vliegen we naar El Calafate (alle bussen waren de eerste 10 dagen volgeboekt). Vanuit Calafate kun je o.a. naar de Perito Moreno gletsjer in het Nationale Park met de creatieve naam "Parque nacional Los Glaciares" en een uitstapje maken naar een van de mooiste natuurparken in Zuid-Amerika het "Parque Nacional Torres del Paine" in Chili.

Later meer over ons verblijf in El Calafate.

 

 

Andere verslagen

1 januari - 5 januari - La Ruta Cuarenta

28 december - 1 januari - El Chalten

20 december - 28 december - El Calafate, Torres del Paine

15 december - 20 december - Ushuaia, Calafate

28 november - 15 december - Belťn, Cordoba, Rosario

19 november - 24 november - Quebrada de Humahuaca

15 november - 18 november - Cafayate Cachi Salta

8 november - 15 november - Iguazu, San Ignacio, Tucuman

30 oktober - 8 november Uruguay

23 oktober - 30 oktober - meer uit Buenos Aires nb verslag volgt nog

15 oktober - 22 oktober - meer Buenos Aires

30-9 t/m - 14 oktober 2005 - Mendoza / Villavicencio / Uspallata / Los Penitentes  / Valle Grande / Cacheuta

22-29 september 2005 - sightseeing in Buenos Aires

September 2005 - aankomst in ArgentiniŽ

September 2005 - stopover in Rome

 

 

Informatie mbt diverse plaatsen in ArgentiniŽ:

Salta / Cafayate / Iruya / Humahuaca / Quebrada de Humahuaca / Susques / Quebrada de Cafayate / Ushuaia / San Martin de los Andes / Junin de los Andes /Las Grutas /Viedma / Carmen de Patagones / Bahia Blanca

 

26-01-2016

 

 

reisverzekeringen / reisorganisaties / trekking-agencies / (goedkope) vliegtickets / credit cards

 

 

 

 

 

Reisverslag ArgentiniŽ

 

 

 

26-01-2016

 

 

 

Deze site wordt gehost door Deti Internet Hosting en domeinregistraties

 

 

 

 

 

 

 

Argentinie reizen:

Shoestring - Groepsreizen ArgentiniŽ

PatagoniŽ