Uruguay

Uruguay

Shoestring, reizen naar Azie

Home

Stichting Veldwerk

ICFON

Nepal verslag

Argentinie-info

Argentinië-verslag

Bhutan-verslag

Nepal-info

bezienswaardigheden in Nepal

Nieuws

Links

E-mail

Fotogalerij

Engels

Meer Patagonie - Argentinie foto's

Rara lake


 

 

 

Home  index Argentinie verslag

Uruguay: Montevideo en Colonia del Sacramento

30 oktober - 5 november 2005: Uruguay, Colonia del Sacramento, Montevideo

Uruguay, een verrassend relaxt en gezellig landje

Na een weekje met minder lekker weer in Buenos Aires, relatief veel werken, tango en spaanse lessen vertrokken we zondagochtend 30 oktober met prachtig weer met de boot naar Colonia del Sacramento in Uruguay. Een tocht van 3 uur over de Rio de la Plata met een uitstekende en vrij luxe veerboot o.a. voorzien van een grote en drukbezochte taxfree shop.

Colonia

Straatje in Colonia

Oldtimers in Colonia del Sacramento

Kinderen vieren Halloween in Colonia del Sacramento

 
   

Colonia is een klein plaatje aan de kust met een gezellige historisch centrum nabij de haven. In het weekend en in de zomer wordt het plaatsje door vele dagtoeristen uit Buenos Aires en Montevideo bezocht. Het was deze zondag inderdaad redelijk druk, maar niet te. Ondanks zijn aantrekkingskracht op vele toeristen heeft het plaatsje vrij goed iets authentieks weten te behouden en wordt het straatbeeld niet al te veel door schreeuwerige toeristenwinkeltjes bepaald. Als ’s avonds de meeste dagjes- en weekendbezoekers weg zijn, keert de aangename rust terug en trekt de mate drinkende jeugd en massa naar de boulevard in het westen voor een prachtige zonsondergang.

Poort in Colonia

Uitzicht en uitkijktoren Colonia op de Rio de la Plata

Poort van heel lang geleden

Strand nabij Colonia

Mate drinken is in Uruguay nog populairder dan in Argentinie, dus tijd om maar eens iets langer over deze gewoonte uit te wijden. Het drinken van mate is een soort kruizing van extreem sterke thee drinken en een waterpijp delen. Vele Argentijnen en Uruguayen sjouwen de hele dag een thermoskan heet water en een klein speciaal mate-bekertje mee. In dat kleine bekertje worden mate blaadjes (vergelijkbaar met ruwe thee) gedaan en wel dusdanig veel dat het bekertje nagenoeg vol zit en dat het gevuld met heet water een dikke bruine drab wordt. Om de thee te drinken zonder dat je mond volstroomt met blaadjes, wordt een speciaal stangetje gebruikt, een beetje een kruizing tussen een rietje met kleine gaatjes en een lepeltje. De mate beker wordt met de hele familie- en/of vriendenkring gedeeld en zowel de bekers, lepels als thermoskannen zijn een soort mode-artikel die in vele soorten, maten en kleuren verkrijgbaar zijn. Vooral in Uruguay nog aangevuld met een special mate draagset: een tas speciaal gemaakt om een thermoskan en mate beker mee te dragen, veelal gemaakt van lichtbruin leer.

Zonsondergang Colonia
Kleine stipjes aan horizon is Buenos Aires circa 50 km verderop

 

 

Dinsdag reden we met de bus van Colonia naar de hoofdstad Montevideo, een enorme uitgestrekte stad met zo’n 1,5 miljoen inwoners wat circa 1/3 van het totale aantal inwoners van Uruguay is. Daar de stad zo uitgestrekt is, oogt zelfs het centrum van de stad niet eens zo druk en de vele studenten zorgen voor een gezellige sfeer, mn ook in de oude stad waar je naast vele oude stijlvolle gebouwen ook veel trendy restaurants, bars en nachtclubs vindt. Langs de Rio de la Plata heeft Montevideo een boulevard van ruim 20 km lang met vele brede stranden.
Op 2 november beleeft Uruguay een nationale feestdag (allerzielen). Het is prachtig weer en de bevolking trekt massaal naar de stranden, die vanwege de uitgestrektheid allerminst overbevolkt raken, maar eerder gezellig druk zijn. Ook met temperaturen van ruim boven de 30 graden, blijven de Uruguayen met hun thermoskannen en matebekers sjouwen. Langs de kust zijn opvallend weinig restaurants en terrassen te vinden. De Uruguayen geven duidelijk de voorkeur aan hun nationale drank en laten het ijskoude bier links liggen.

Montevideo

Parilla caravans vind je overal in Uruguay

Plaza Fabini Montevideo

Strand van Montevideo

 

Uruguayen zijn over het algemeen heel erg aardig en relaxt: de bediening is overal ook erg behulpzaam en vriendelijk, mensen zijn heel netjes en ontspannen in het verkeer, zelfs bijv in Montevideo. In Colonia spannen ze helemaal de kroon. Zodra je daar maar een voet op de weg zetten stoppen alle auto’s in de omgeving en gebaren ze dat je kunt oversteken, een aparte ervaring. Van de frequentie waarmee en de wijze waarop velen de twee woorden “Muy bien” uitspreken, word je direct al vrolijk.
Wat ook direct opviel, is dat je in Montevideo (met uitzondering van de oude stad) nauwelijks politie op straat ziet. Dit in tegenstelling tot Buenos Aires waar op bijna elke hoek van elke straat een agent staat.

 

mooi en bekend plein Montevideo Wijn te koop in supermarkt Montevideo Strand nabij Montevideo - skyline

Plein met stijlvol gebouw en palmbomen in Montevideo

Wijn te koop per liter in Montevideo, tappen maar

Strand nabij en skyline van Montevideo

 

 

Zie voor reisverslag en foto's van Salto en Durazno: Durazno en Salto

Meer foto's Uruguay: foto's Uruguay

 

 

 

Eerdere verslagen

28 november - 15 december - Belén, Cordoba, Rosario

25 november - 27 november - Susques, San Antonio de los Cobros, Salta

19 november - 24 november - Quebrada de Humahuaca

15 november - 18 november - Cafayate Cachi Salta

8 november - 15 november - Iguazu, San Ignacio, Tucuman

30 oktober - 8 november Uruguay

23 oktober - 30 oktober - meer uit Buenos Aires nb verslag volgt nog

15 oktober - 22 oktober - meer Buenos Aires

30-9 t/m - 14 oktober 2005 - Mendoza / Villavicencio / Uspallata / Los Penitentes  / Valle Grande / Cacheuta

22-29 september 2005 - sightseeing in Buenos Aires

September 2005 - aankomst in Argentinië

September 2005 - stopover in Rome

 

 

 

 

Argentinie Cultuur / Historie / Politiek / Economie

Argentinie reizigers-informatie

 

 

 

26-01-2016

 

 

reisorganisaties / trekking-agencies / credit cards / (goedkope) vliegtickets

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26-01-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Argentinie reizen:

Argentinieonline.nl

Djoser.nl

Shoestring - Groepsreizen Argentinië