Vlag van Nepal

vrijwilligerswerk / ontwikkelingswerk in Nepal

 

Terug naar Nepal informatie

Klimaat in Nepal - Happy Nomads

Het klimaat van Nepal

Nepal ligt op ongeveer dezelfde breedte als Florida. Door deze breedteligging heeft Nepal over het algemeen aangenaam weer met zelfs op grotere hoogte nog aangename temperaturen. De breedteligging verklaart ook waarom in Nepal de boom- en sneeuwgrens zo hoog liggen.
Het klimaat varieert afhankelijk van de hoogte: een heet, subtropisch klimaat in de laagvlakte, tegen de hellingen een subtropisch klimaat en hoog in de bergen een Alpenklimaat. De regentijd is in de maanden juni - oktober. Deze regenperiode staat bekend als de moesson. De luchtvochtigheid is dan hoog en er vallen dagelijks fikse buien. In de zomer kan de temperatuur in Kathmandu oplopen tot boven de 30 graden celsius.

Het klimaat in de bergen en valleien van de Mahabharat Lekh en de Voorhimalaya

In de bergen en valleien van de Mahabharat Lekh en de Voorhimalaya heerst een gematigd klimaat. De warme zomers worden afgewisseld door koele winters.

Het klimaat in de Terai en de Churia

Het klimaat in de Terai en de Churia is (sub)tropisch. De zomers zijn er heet en vochtig; de temperatuur kan dan oplopen tot maar liefst 40 graden Celsius. De winters in de Terai en de Churia zijn droog en zacht met een minimum van ongeveer 10 graden Celsius en een gemiddelde van 17 graden.

Kathmandu vallei

De gemiddelde temperatuur in de vallei van Kathmandu varieert van 10 graden Celsius in januari tot 25 graden ą 30 graden in juli. In de winter kan het 's nachts behoorlijk koud worden, hoewel het meestal niet vriest. Overdag loopt de temperatuur weer op tot circa 18 graden.

Pokhara

Pokhara ligt bijna 500 m lager dan Kathmandu en is daardoor wat warmer. In de winter wordt het overdag ongeveer 21 graden Celsius. Echter, in de zomer kan het tot 35 graden worden.

Himalaya

In de hoge Himalaya in het noorden heerst boven de 4200 m een alpien klimaat. In de korte, koele zomers wordt het niet warmer dan 10 graden en in de lange. strenge winters vriest het voortdurend. Boven de 6.000 m blijft de temperatuur voortdurend onder de nul graden en is het landschap met ijs en sneeuw bedekt.

Regentijd / Moesson

De regentijd duurt van juni tot en met september. De zuidoostmoesson zorgt in deze periode voor hevige stortregens. De neerslag is vooral overvloedig in de Terai, waar jaarlijks tussen de 2000 en de 3000 mm regen valt. De invloed van de moesson is een stuk minder in de centrale zone, met een jaarlijkse neerslag van 1.500 mm. De verschillen zijn echter groot: zo ontvangt Pokhara, dat aan de voet van de Annapurna ligt, door stijgingsregens meer dan twee keer zoveel neerslag als de vallei van Kathmandu. Het droogst zijn het westen en het noorden van Nepal.

Beste reistijd

Hoewel Nepal het hele jaar door bezocht kan worden is de beste reistijd de periode oktober-mei.

De maanden oktober en november gelden als hoogseizoen. De moesson regens zijn dan verdwenen, het weer is helder en het zicht op de toppen van de Himalaya is ongeėvenaard. Dit is ook een goede tijd om een trektocht in de bergen te maken. Belangrijkste nadeel van deze periode is de drukte.

Ook december en januari zijn goede maanden voor een bezoek. Het weer is nog steeds helder, maar er moet 's nachts wel met flinke kou rekening worden gehouden. Door sneeuwval zijn veel passen gesloten en is een trektocht op grotere hoogte niet mogelijk.

Het voorjaar, van februari tot en met april, is een van de mooiste periodes voor een reis naar Nepal. Het weer is dan prima, al kan het in het begin van februari nog erg fris zijn. Na half maart zorgt de toenemende warmte voor een stoffige atmosfeer, waardoor het zicht op de bergen wordt verminderd. Grootste charme in deze periode zijn de bloeiende rododendronbossen. Met de besneeuwde toppen van de Himalaya op de achtergrond vormen ze een beeld van ongekende schoonheid.

Mei is warm en op lagere hoogte onttrekken stofwolken de bergen aan het oog. Alle passen zijn nu echter begaanbaar waardoor deze maand uitermate geschikt is voor een trektocht hoog in de bergen.

De regentijd, van juni tot en met september, geldt als een minder goede tijd voor een bezoek aan het land, De wegen zijn vaak onbegaanbaar door landverschuivingen en de hevige regenval heeft de paden in de bergen in gladde pistes veranderd, waardoor de meeste trektochten niet door kunnen gaan. Toch behoort een bezoek aan Nepal in deze periode zeker tot de mogelijkheden. De regenval is hevig, maar de neerslag valt vaak 's nachts en het regent zelden de hele dag. En in de vallei van Kathmandu is het aantal zonne-uren tijdens de regentijd nog altijd groot. Wie in deze periode toch op trektocht wil, kan terecht in de Langtang vallei, ten noorden van Kathmandu of in Opper-Mustang.

 

Visum aanvragen Nepal

 

Actueel weer in Nepal

Weer in Kathmandu - Nepal Bhairawa - Weer Weer in Surkhet- Nepal

weerstation

 

 

Nepal Cultuur / Historie / Politiek / Economie

Nepal reizigers-informatie