Vlag van Nepal

Teej festival - Pashipatinath nabij Kathmandu

 

 

Terug naar Nepal informatie

Happy Nomads - Nepal religie/godsdienst

Religie in Nepal: Hindoe´sme, Boeddhisme, Sjamanisme.

De belangrijkste religies in Nepal zijn het Hindoe´sme en het Boeddhisme, die in Nepal erg nauw verweven zijn met elkaar. Deze worden vaak gecombineerd met gebruiken uit het Sjamanisme.

Hindoeisme

De meeste Nepalezen zijn Hindoes. Het Hindoeisme kent geen formele geloofsbelijdenis en geen overkoepelende organisatie. Brahmaanse priesters fungeren als spiritueel adviseur voor families uit de hoogste kaste. De oude vedische teksten vormen de enige autoriteit. Het individu dient zich te schikken naar zijn familie en zijn sociale groep.

Hindoes geloven in karma en reincarnaties. Ze moeten alles aanvaarden wat op hun weg komt en het plaatsen in hun positie in het leven. Het kastensysteem uit het Hindoeisme blijft hierdoor in stand. Bij de geboorte wordt een Hindoe al gestraft of beloond voor zijn daden in een vorige leven en de daden uit het huidige leven zal zijn (positie in het) volgende leven bepalen.Brahma

Het leven is gecreerd door de god Brahma. Uit zijn handen zijn de Brahmins geschapen, deChhetri's uit zijn mond, de Vaisya's uit zijn bovenbenen en de Sudra's (slaven) uit zijn voeten.
Nepalese hindoes vinden dat Brahma's rol, na de schepping van de wereld, is uitgespeeld. Shiva en Vishnu zijn echter heel belangrijk in het dagelijks leven.

Vishnu heeft de taak om de duurzaamheid van het leven en de wereld in stand te houden. Hij zou de aarde in de gedaante van 10 avataars hebben bezocht: als Rama, Narayan, Krishna, Gautama Boeddha en als vis, schildpad, everzwijn, leeuw en dwerg. De 10 avataar van Vishnu is de koning van Nepal.

Shiva is de god die de meeste aandacht krijgt. Shiva is de schepper en vernietiger in een. De mens moet aanvaarden dat aan alle dingen een einde komt en vanuit het einde zal weer een nieuw begin ontstaan.

Ook Shiva komt in meerdere verschijningsvormen voor. O.a. Pashupati (die o.a. aanbeden wordt in Pashupatinath, bijv. tijdens het Teej festival). Shiva wordt vaak gesymboliseerd door de lingam (zie afbeelding).
Een andere verschijning is Bhairav.
Lingam - Shiva

Lingam

Ganesh, zoon van Shiva & ParvatiGanesh, de god met het olifantenhoofd is de zoon van Shiva en zijn vrouw Parvati. Ganesh heeft een olifantenhoofd nadat Shiva per ongeluk zijn zoon had onthoofd (hij zag zijn zoon aan voor de minaar van zijn vrouw) en hem een nieuw hoofd moest geven. Ganesh is degene die moet beslissen over succes en mislukking, hindernissen kan wegnemen of juist kan creeren indien nodig.

 

 

 

Boeddhisme

Waar Hindoes de Boeddha (de verlichte) beschouwen als een incarnatie van Brahma, zien Boeddhisten de Hindoe 3 eenheid van Brahma, Vishnu en Shiva juist als incarnaties van Gautama Boeddha. De Boeddha werd rond 543 v. Christus als de Shakya-prins Siddhartha Gautama geboren in het zuiden van Nepal in de omgeving van Lumbini.

Toen hij na jaren een beschermd leven te hebben geleid buiten de poorten van het paleis werd geconfronteerd met de ellende van het "ware" leven, gaf het zijn luxe leven op en leefde jaren als asceet op zoek naar een oplossing voor al het leiden.

Onder een boom in Benares (Varanasi) in India raakte hij tijdens het mediteren verlicht. Daarna predikte hij zijn leringen gebaseerd op het Achtvoudige pad en de vier nobele waarheden.

 

Sjamanisme

 

 

 

 

 

 

Nepal Cultuur / Historie / Politiek / Economie

Nepal reizigers-informatie

 

  Tibetan Prayer flags

 

 

 

 

 

 

 

 

26-01-2016