Nagarkot Nepal

Teej festival - Pashipatinath nabij Kathmandu

 

Nepal verslag #14 - Nagarkot

1 april 2005 - 8 april 2005 - Nagarkot , nieuwe software voor Hamro Niwas, Educ-Nepal

naar boven

Vrijdag 1 april vlogen we dus weer terug naar Kathmandu. De volgende ochtend vertrokken we met met Sangeeta en Santosh en 2 vriendinnen van hen naar Nagarkot waar we het weekend zouden blijven. In dit weekende viel ook de verjaardag van Arno dus dat was wel een leuke combinatie. Later op de middag kwamen er nog twee vrienden van S&S en met zijn 8-en was het heel erg gezellig. We hebben daar veel gewandeld, gekletst, gelachen en gegeten.

Nagarkot ligt ongeveer anderhalf uur rijden ten oosten van Kathmandu op een heuveltop van bijna 2000 meter aan de rand van de vallei en in de omgeving vind je veel leuke Tamang dorpjes. Het is vooral bekend van het prachtige uitzicht, mn met zonsopgang, over de Himalaya range. Met goed weer kun je pieken zien over een lengte van zo'n 400 km. Helaas wordt het zicht op dit moment steeds minder daar het regenseizoen in aantocht is en konden wij alleen van mist genieten, maar dat mocht de pret zeker niet drukken.

uitzicht Nagarkot Salsa in hotel

Heiig weer in Nagarkot

Het weer mocht de pret niet drukken

Salsa in hotel

naar boven

We hebben ook weer het een en ander geleerd over Nepal. Toen er aardig wat drank gevloeid had, kwamen de tongen ook een beetje los en kwamen de frustraties over de huidige situatie in Nepal naar boven. Was wel moeilijk hoor, die mensen hebben echt zwaar te lijden van het gepruts van koning, politici en maoistische rebellen (gelukkig hebben wij in Nederland alleen het geneuzel van politici). Deze 6 Nepalezen vonden de discussie over democratie of niet ook niet zo heel interessant. Het enige wat ze willen is vrede en bewegingsvrijheid en wat voor soort bestuur dat mogelijk maakt, zal ze eigenlijk een zorg zijn. Ze zijn bijzonder teleurgesteld door de wanprestaties van zogenaamde democratische politici. Ook maakten ze zich erg boos over grote buitenlandse organisaties die in het verleden en waarschijnlijk nog steeds grote sommen geld naar Nepal stuurden voor goede doelen maar het gebruik ervan te weinig controleerden, waarmee grootschalige corruptie niet al te moeilijk werd gemaakt.
verjaardagstaart voor Arno
Zondagochtend hadden Suus, Sangeeta en Santosh een verjaardagstaart voor
Arno geregeld om toch iets van verjaardagssfeer te creeren. Nepalezen doen zelf nl. eigenlijk niet aan verjaardagen, velen weten niet eens wanneer ze geboren zijn (ook niet welk jaar). De modernere en rijkere Nepalezen beginnen hun verjaardag wel steeds meer te vieren, maar meestal op bescheiden schaal, met weinig toeters en bellen.
Om een uur of een gingen we weer richting Kathmandu, waar we de dag vroeg afsloten, daar het regende en we bijzonder moe en brak waren van de avond te voren.

De rest van de week aardig doorgewerkt, want vanaf zaterdag 9 april krijgen we dus 2 weken lang visite. In die periode willen we onze werkzaamheden wel op een wat lager pitje zetten om zodoende leuke dingen met hun te kunnen doen.

Ook waren we weer volop in Hamro Niwas voor de computerlessen en om leuke dingen te doen met de kinderen. Toen wij in Pokhara waren, werden er in Kathmandu nieuwe software cd-roms voor het kinderhuis afgeleverd. Susanne had aan GSP in Engeland een mail gestuurd hoe wij nieuwe exemplaren van hun software die we nu ook al gebruiken kunnen bestellen in Nepal en of ze misschien wat software ter beschikking wilden stellen. Direct kregen we van hun een reactie dat ze geen distributeur in Nepal hadden, maar wel bereid waren om 10 verschillende cd's op te sturen. Die zijn dus inmiddels aangekomen. De kinderen kunnen nu weer maanden, zo niet al gauw een jaar, vooruit met deze nieuwe opvolgers van voor hun een reeds bekende lesmethodiek.

nieuwe software voor kinderhuis

nieuwe software voor het kinderhuis

nog meer cd roms, ook voor de allerkleinsten

de kleintjes willen ook graag fietsen

naar boven

Verder bezochten we op donderdagmiddag het opvanghuis voor straatkinderen waar Tamara en Arjan, vrijwilligerswerk doen en zij kwamen 's avonds een kijkje nemen in Hamro Niwas. Wel leuk en interessant om zo wat ervaringen uit te wisselen. Het opvanghuis van Educ Nepal is een dagopvang voor straatkinderen. De kinderen komen hier slechts een deel van de dag naar toe (10 tot 15) omdat ze anders op straat zouden zwerven. In het tehuis krijgen ze rust, onderwijs en een eenvoudige maaltijd. Toen wij er waren, was net een groot aantal niet aanwezig. Die waren weg voor een toelatingsexamen voor het volgende schooljaar, dat over enkele weken begint. Voor een deel van de kinderen zijn nl sponsors gevonden die hun schoolgeld (circa euro 5 tot 9 per maand) betalen. De kinderen die er nog wel waren, waren bezig om van gebruikte plastic waterflessen en plastic zakken, gekleurde armbandjes te maken, wat ze vol overgave deden.

opvanghuis voor straatkinderen

armbandjes maken van plastic flessen en plastic zakken

 

De komende 2 weken zullen we dus allerlei bezienswaardigheden gaan bezoeken in Nepal, eerst een paar dagen in de Kathmandu vallei. Na het vieren van oud&nieuw in Kathmandu zullen we op nieuwjaarsdag (14 april) naar Pokhara vliegen om van daar uit een korte trekking te maken. Van 16 april tot en met 21 april zitten we in de bergen, waar we dus ook de verjaardag van Susanne zullen gaan vieren.

 

 

Situatie in Nepal

Op dit moment is het weer bandha buiten de vallei. Deze is ingegaan op 3 april (leuk kadootje) en zal naar verwachting tot 13 of 14 april duren.

Er was hier sowieso al geen persvrijheid meer sinds 1 februari. Echter, het verbaasde ons regelmatig wat voor soort berichten nog wel de krant haalden. Mn met betrekking tot uitspraken van bepaalde polici tegen de koning en voor pro democratie-rally's.

Echter, de overheid heeft nu een nieuwe truc verzonnen om de media meer pro-Koning nieuws te laten brengen. Vanaf heden zal de overheid alleen nog in "betrouwbare en staatsveiligheidondersteunende" media adverteren.
Door de slechte economische situatie ligt ook de advertentie markt al helemaal op zijn gat, dus welk medium kan het zich permiteren om ook de overheidsadvertenties te missen.

Verder zal waarschijnlijk vanaf maandag het post paid mobiele telefoonverkeer weer hervat worden, maar dan alleen binnen de Kathmandu vallei. Het is nog onduidelijk wanneer ook het pre paid verkeer en de mobiele telefonie in de rest van het land hervat zal worden.

 

naar begin van Nepal verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

Nepal verslag index

22 januari 2008 - 17 februari  2008 - terug in Kathmandu, Sankhu, Nagarkot, powercuts, verkiezingen

 

17 mei 2007 - 28 mei 2007 - Tilicho trekking / Annapurna gebied (deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4)

14 april 2007 - 16 mei 2007 - Kathmandu (nb verslag volgt nog)

4 april 2007 - 14 april - Lumbini, Tansen, Pokhara, Nepali New Year (nb verslag volgt nog)

30 maart 2007 - 4 april 2007 -  Rara lake

17 maart 2007 - 30 maart - Varanasi, Allahabad, Faizabad (India, nb verslag volgt nog)

6 februari 2007 - 17 maart 2007 -  maha shivaratri / losar / holi festivals

28 januari 2007 - 5 februari 2007 - Daman

7 januari 2007 - 23 januari 2007 - Kinderhuis in Sankhu en ontwikkelingen Kathmandu

31 December 2006 - 6 januari 2007 - Oud & Nieuw + bezoek Guru Rimpoche in Bouddhanath

20 december 2006 - 26 december 2007 - kersttijd in Nepal

7 december -  14 december 2006 - Sikkim foto's en Sikkim pictures verslag volgt nog, ook van Oost Nepal  (Hile)

25 november - 4 december 2006 - Bhutan

17 november - 19 november 2006 - Manakamana en Bandipur

31 oktober - 16 november 2006 - Chapagoan / Thecho / Sankhu

10 oktober - 30 oktober 2006 - Tihar festival

27 september - 9 oktober 2006 - wederom in Nepal, Dashain festival, Nagarkot

 

 

9 april - 28 april - bezoek, Bouddha, Bungamati, Ghandruk, Ghorepani, Tatopani trekking, Pokhara

17 maart 2005 - 31 maart 2005 - Holi festival, Pokhara

28 februari - 16 maart - Dakshinkali, Maha Shivaratri

30 januari - 21 februari - Noodtoestand in Nepal / Losar / Sankhu / Pokhara

28 september - 5 oktober 2004 - Verslag week 3 (Nepalese taalles, lezing Lama Rimpoche, Budhanilkantha, computerlessen in kinderhuis)

21 - 28 september 2004 - Verslag 2 - o.a. Bouddhanath, Kirtipur en Indra Jatra festival

15 -21 september 2004 - Verslag 1 - o.a. aankomst in Nepal, Swayambhunath en kinderhuis

 

 

 

paragliding / reisorganisaties / credit cards

26-01-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nepal sieraden