Teej festival - Pashipatinath nabij Kathmandu

Happy Nomads 2006 - Nepal verslag #4 - onrust in Kathmandu

23 april - 25 april 2006

Na een relatief rustige zondag waarop het ultimatum van de Seven party alliance (SPA) aan de koning zonder reactie verstreek, leek de maandag normaal te beginnen. Helaas bleek er echter toch weer een curfew te zijn van 11.00 uur tot 18.00 uur. Toch bleef het vrij rustig in de stad. Iedereen maakte zich op voor de grote dag van dinsdag 25 april, waarop de SPA met een "massive showdown", een demonstratie van 2 miljoen mensen die de gehele 27 kilometer lange ringroad zou moeten omcirkelen aangevoerd door de leiders van de SPA zelf, haar eisen verder kracht wilde bijzetten. Er hangt een gespannen sfeer in de stad. Het volk weet allang en breed dat ze de strijd zal winnen. Alleen is het nog de vraag hoeveel bloed er zal moeten vloeien voor de koning het ook begrijpt. Met ziet de confrontatie met angst tegemoet. Het leger brengt nog eens extra manschappen over vanuit Pokhara naar Kathmandu.
Het aantal toeristen in Nepal is zeer drastisch gedaald. Er komen nauwelijks nog nieuwe toeristen binnen en elke dag vertrekken er vliegtuigladingen vol.
Wij brengen de dag door met een bezoekje aan vrienden, we helpen een "bevriende" fietsenhandelaar (een paar keer een fiets huren is voldoende voor eeuwige vriendschap ;-) ) die door een Canadese toerist van een motorfiets is beroofd, door met hem naar de Canadese ambassade te gaan. Deze ambassade zal zijn deuren op dinsdag ook sluiten en heeft nog geen idee wanneer ie weer open zal gaan. Weer een gezellig voorteken.
Daarna gaan we naar het kinderhuis waar we in 2004 en 2005 vrijwilligerswerk hebben gedaan. Het weerzien van alle kinderen is heel erg leuk. Mn de jongste kinderen hebben natuurlijk geen flauw benul van wat er allemaal gebeurd in het land en zijn vrolijk als altijd.
Wanneer we om 22.30 uur naar onze kamer gaan, is er nog steeds geen duidelijkheid of en hoelang er op dinsdag curfew zal zijn. Om 22.45 (als de meeste Nepalezen allang op een oor liggen) komt plotseling het bericht dat de koning op het late tijdstip van 23.30 uur (hier dus zo'n beetje diep in de nacht) wederom een toespraak zal houden.

In een zeer verrassende maar ditmaal zeer slimme toespraak gaat de koning diep door de knieen. Hij herstelt per vrijdag 28 april het parlement, dat in 1999 was gekozen en op 22 mei 2002 naar huis was gestuurd, weer in ere en betuigd zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers van de ongeregeldheden van de afgelopen weken. Hiermee geeft ie de macht terug aan de politici en redt ie in ieder geval voorlopig het koningshuis.

Op zich een mooi resultaat waar de SPA 3 weken geleden waarschijnlijk heel erg blij mee zou zijn geweest en die de SPA nu ook van harte toejuicht. En zeker voor de korte termijn is het ook zeer positief voor Nepal. De macht ligt weer bij de politieke partijen en voorlopig komt er een einde aan de zeer nijpende situatie: er waren al minimaal 14 doden gevallen en vele duizenden gewonden, er was een groot voedseltekort, nog maar voor een paar dagen brandstof in de Kathmandu vallei, voorraden van belangrijke medicijnen waren nagenoeg op, etc, etc.

rhododendron revolution

Echter, voor de lange termijn zijn er nog 2 belangrijke punten:

1) de Maoisten verwerpen het akkoord en dreigen met een blokkade van de Kathmandu vallei.

2) Nepal is nog niet verlost van deze koning en van zijn zo mogelijk nog ergere zoon. Kans op herhaling is dus niet uitgesloten.

Dus het is zeker nog niet geheel rozegeur en maneschijn, maar de Nepalese bevolking is er erg blij mee en feest er maandagavond en dinsdag de gehele dag rustig op los. De ouderwetse chaos is dinsdag meteen weer terug in de stad. Er is nog veel politie op straat, maar die is voor een flink deel bezig met het regelen van het verkeer en het in goede banen leiden van enorme wachtrijen bij de diverse benzinestations.

Zelf gaan we op deze dag naar de stupa van Boudhanath, weer een aangename rust en sfeer hangt. Niet voor iedereen was het rust, want er werd ook hard gewerkt aan de stoepa. De stoepa werd door vele devotees weer een beetje rechtgemaakt en er werd goed samengewerkt (wel een beetje overdreven, zo allemaal in een rijtje). In een nabijgelegen klooster kwam een belangrijke lama vele toegestroomde mensen zegenen.

Lama op bezoek in Boudha Tibetaanse vrouw

Een geliefde lama was op bezoek bij een klooster in Boudha

Tibetaanse vrouw bij de bijeenkomst van de lama


Tibetaanse vrouwen met gebedsmolens Rij met mensen die samen aan de stoepa werken mensen hard aan het werk Boudhanath stupa

Tibetaanse vrouwen kijken naar lama bij klooster in Bouddha

Rij met mensen die meehelpen aan glad maken van stoepa

Toegwijde mensen hard aan het werk op stoepa

Op de terugweg rijden we langs het bekende Ratna-park in het centrum van de stad, waar een enorme mensenmassa op de been is voor diverse toespraken en een volksfeest. Vanaf een (veilige) afstand kijken we toe, als plotseling de massa in beweging komt. Honderden mensen rennen weg, we zien politie traangas afvuren en ook aan de andere kant van het park rennen duizenden mensen in paniek weg. De aanleiding is ons geheel onduidelijk, maar het lijkt ons beter om ook te vertrekken. In diverse nieuwsbronnen konden we vooralsnog niets vinden over dit incident.

 

 

Via de volgende link vind je een overzicht van Actueel Nepal nieuws welke continu automatisch wordt bijgewerkt.

 

 

 

 

6 februari 2007 - 17 maart 2007 -  maha shivaratri / losar / holi festivals

28 januari 2007 - 5 februari 2007 - Daman

7 januari 2007 - 23 januari 2007 - Kinderhuis in Sankhu en ontwikkelingen Kathmandu

31 December 2006 - 6 januari 2007 - Oud & Nieuw + bezoek Guru Rimpoche in Bouddhanath

20 december 2006 - 26 december 2007 - kersttijd in Nepal

7 december -  14 december 2006 - Sikkim foto's en Sikkim pictures verslag volgt nog, ook van Oost Nepal  (Hile)

25 november - 4 december 2006 - Bhutan

17 november - 19 november 2006 - Manakamana en Bandipur

31 oktober - 16 november 2006 - Chapagoan / Thecho / Sankhu

10 oktober - 30 oktober 2006 - Tihar festival

27 september - 9 oktober 2006 - wederom in Nepal, Dashain festival, Nagarkot

 

5 mei - 24 mei 2006 - Gokyo trekking deel 2

5 mei - 24 mei 2006 - Gokyo trekking deel 1

26 april - 4 mei 2006 - Kathmandu en plannen Gokyo trekking

23 april - 25 april 2006 - People power wins

21 april - 22 april 2006 - Saved by the rain

17 april - 20 april 2006 - Onrust in Nepal/Kathmandu

11 april - 16 april 2006 - Wederom in Kathmandu

 

30 mei 2005 - 4 juni 2005 - Mountain flight, afscheid uit Nepal

2 mei - 29 mei 2005 - Mount kailash / Lake Manasarovar

9 april - 1 mei - bezoek, Bouddha, Bungamati, Ghandruk, Ghorepani, Tatopani trekking, Pokhara en vervolg verslag 15 - Temal Jatra festival en Koninginnedag in Nepal

1 april 2005 - 9 april 2005 - Nagarkot

17 maart 2005 - 31 maart 2005 - Holi festival, Pokhara

28 februari - 16 maart - Dakshinkali, Maha Shivaratri

21 februari - 27 februari - Pokhara

30 januari - 21 februari - Noodtoestand in Nepal / Losar / Sankhu / Pokhara

18 december 2004 - 29 januari 2005 - Terug in Kathmandu / fietsen naar Sundarijal / Balaju-park

 

 

 

reisverzekeringen / GPS waypoints Katmandu vallei / reisorganisaties / trekking-agencies / (goedkope) vliegtickets / credit cards

26-01-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Shoestring, reizen naar Azie