Ghandruk Ghorepani Tatopani trekking

Teej festival - Pashipatinath nabij Kathmandu

Happy Nomads 2006 - Nepal verslag #5 - Gokyo lake trek

26 april 2006 - 4 mei 2006

Nadat de koning op 24 april had aangekondigd per 28 april het parlement uit 2002 in ere te herstellen, keerde er snel een relatieve rust terug in Kathmandu. In de dagen er na waren er veel overwinningsbijeenkomsten, maar ook een aantal demonstraties om de politieke partijen duidelijk te maken dat ze haast moeten maken met bepaalde besluiten en rekening moeten houden met het feit dat het volk ze goed in de gaten zal houden.

In eerste instantie wezen de Maoisten het besluiten van de koning af en kondigden een blokkade van Kathmandu aan, maar een paar dagen later herriepen ze dit besluit en kondigden een staakt het vuren aan van 3 maanden, die door het leger heel "tactisch" werd beantwoord met een luchtaanval op een vreedzame bijeenkomst van een groep Maoisten.

Onder tussen hadden de Seven Party Alliance de 84 jarige veteraan Koirala benoemd als Prime Minister (vergelijk de gemiddelde levensverwachting van 58 jaar in Nepal). Veel Nepalezen konden die besluit ook niet begrijpen en prompt werd de beste man nog te ziek om op 28 april de eed te kunnen afleggen.

Het gebakkelij in politiek is ook lekker begonnen met bijv gesteggel over tijdelijke minister posten, partijen die hun bijdragen aan de "people power-overwinning" afmeten aan het aantal dodelijke slachtoffers onder hun aanhang tijdens de demonstraties, en de SPA die beweert dat rol Maoisten wellicht beperkt is omdat SPA in 19 dagen heeft bereikt wat maoisten in 11 jaar niet hebben bereikt. Even vergetende dat de politieke partijen sinds 1990 ook niet zo veel vooruitgang geboekt hebben en zich regelmatig schuldig hebben gemaakt aan grootschalig corruptie.

Het aantal dodelijk slachtoffers van de demonstraties is inmiddels opgelopen tot 19, daar er nog regelmatig mensen bezwijken aan hun verwondingen en vele honderden mensen liggen nog ernstig gewond in het ziekenhuis of hebben ernstige infecties aan hun wonden opgelopen.

In de 2e helft van april is het aantal toeristen meer dan gehalveerd en daar de toeristen nu ook weer uitzwermen over het hele land is het qua toerisme in Kathmandu bijzonder rustig geworden.

Gisteren hebben de politieke partijen ook een staakt het vuren afgekondigd en het stempel "terroristen" van de Maoisten afgehandeld om daarmee verdere onderhandelingen en zelfs deelname in de politiek mogelijk te gaan maken.

Ondertussen staken de vuilnisophalers en een flink aantal overige ambtenaren om hun eis dat de onlangs gehouden en grotendeels geboycotte gemeenteraadsverkiezingen ongeldig worden verklaard. Gezien het feit dat in Nepal nauwelijks vuilniszakken worden gebruikt en alle winkels, bedrijven en restaurants weer open zijn, is het in no time weer een vieze stinkende bende geworden in het centrum.

Wij gaan binnenkort dus maar wat frisse lucht halen. Op zaterdag 6 mei vliegen we naar Lukla in de Mount Everest regio om vandaar uit een trekking van 12 dagen naar Gokyo te gaan maken.

Ondanks dat we zelf niet al te veel last hadden van de onlusten in Nepal, waren de afgelopen 10 dagen wel een stuk leuker. De sfeer was veel vrolijker en mensen zijn nu veel enthousiaster dan ervoor.

We hebben ons vermaakt met wat fietstochtjes, bezoekjes aan bedrijven, wat werken, uitgaan met een bezoeken van vrienden en bekenden. Daarnaast hebben we 2 koninginnedagfeestjes gehad. Een georganiseerd door het Nederlandse consultaat in het Summit hotel in Patan en een in een gezellige bar "Niek's place" in Thamel. Vooral de laatste was zeer gezellig, naast vele Nederlanders, waren er ook een groot aantal Nepalezen en wat Britten en anderen aanwezig. Na de sombere weken ervoor was men duidelijk in de stemming voor een goed feestje.

Verder hebben we de opening van een rehabilitatie centrum van de Nederlandse stichting SHBN bijgewoond. In dit centum worden kinderen met een spasticiteit opgevangen en behandeld.

De komende weken zitten we dus in de bergen, later meer.

 

 

naar begin van Nepal verslag / Gokyo Vallei-Chola Pass Trek / GPS waypoints Gokyo Trekking Nepal

 

 

 

 

 

 

 

 

Nepal verslag index

5 mei - 24 mei 2006 - Gokyo trekking deel 2

5 mei - 24 mei 2006 - Gokyo trek deel 1

26 april - 4 mei 2006 - Kathmandu en plannen Gokyo trekking

17 maart - 31- maart - Holi festival, Pokhara

30 januari - 21 februari - Noodtoestand in Nepal / Losar / Sankhu / Pokhara

24 november - 17 december 2004 - Streetdance / Bungamati & Khokana / goede doel

23 oktober - 5 november 2004 - Changu Narayan, Phutung, Pokhara

28 september - 5 oktober 2004 - Verslag week 3 (Nepalese taalles, lezing Lama Rimpoche, Budhanilkantha, computerlessen in kinderhuis)

21 - 28 september 2004 - Verslag 2 - o.a. Bouddhanath, Kirtipur en Indra Jatra festival

15 -21 september 2004 - Verslag 1 - o.a. aankomst in Nepal, Swayambhunath en kinderhuis

Everest marathon

 

 

26-01-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


trekking encounters

Shoestring, reizen naar Azie