Happy Nomads 2009 - Failaka, Koeweit

Voorjaar 2009

Failaka is ťťn van de negen Koeweiti eilanden gelegen in de Perzische golf. (De andere eilanden zijn Qaruth, Kubbar, Bubiyan, Warba, Miskan, Oha, Umm Al Maradem en Umm Al Namil. De eerste twee zijn ook zeer geschikt voor duiktrips).
Failaka ligt 20 kilometer uit de kust en heeft een belangrijk rol gespeeld in de geschiedenis van Koeweit met nederzettingen daterend uit het stenen tijdperk. In de derde eeuw voor Christus kwamen de Grieken (onder de expansiedrift richting India van Alexander de Grote) op het eiland aan en koloniseerde het onder de naam Icaria. Het eiland bleef bewoont tot de 6e of 7e eeuw en er zijn nog verschillende overblijfselen uit deze perioden.
Wanneer het eiland opnieuw bewoond werd in moderne tijden is onbekend, maar voor de invasie van Irak in 1990 woonde er enkele duizenden mensen op Failaka. De Irakezen deporteerden alle mensen van het eiland om het voor militaire doeleinden te kunnen gebruiken.
Sinds enkele jaren wonen er weer wat mensen op het eiland, vooral gerelateerd aan het opkomende (dag)toerisme, archeologisch onderzoek en de militaire basis.
Op 8 oktober 2002 vond er een aanslag plaats op Amerikaanse mariniers, die een oefening hielden op Failaka. Hierbij vonden ťťn marinier en de twee daders de dood.

Failake ferry

aankomst op het eiland

vijver met waterfietsen

Fragment van Koeweit-verslag mbt onze dagtrip naar Failaka:

De volgende ochtend gaan we naar Failaka, een eilandje circa 20 kilometer uit de kust. Maaike zet ons af bij de haven van Ras Al-Ardh. Het is donderdag en vrij druk met Koeweitis die een weekendje Failaka gaan doen en twee bussen vol met schoolkinderen die net als wij een dagtripje zullen maken. De gewone pont is zeer eenvoudig en heeft nauwelijks zitplaatsen en al helemaal niet buiten op het dek. De boottocht duurt ruim 5 kwartier en aan boord is niets te krijgen van een hapje of een drankje. Gelukkig zijn we daar op voorbereid en hebben we ons eigen ontbijt meegenomen. Eenmaal op Failaka gaan we op zoek naar de fietsverhuur die vlak bij de haven zou moeten zijn. Al snel worden we ingehaald door een aardige Koeweiti die ons met zijn auto naar de verhuur brengt, onderweg probeert ie zelf een rondleiding aan te bieden. Het lijkt ons echter leuker om per fiets het eiland te ontdekken, dus we bedanken beleefd. Nog steeds even vriendelijk dropt hij ons bij de fietsverhuur. Deze blijkt slechts over een aantal mini-fietsen te beschikken die voor Koeweiti begrippen ook nog redelijk aan de prijs zijn. We laten ons niet uit het veld slaan, kiezen de minst kleine uit, zetten het zadel zo hoog mogelijk en beginnen aan een fietstochtje. Er is nergens een kaart te verkrijgen dus we fietsen maar een beetje op gevoel. Op Failaka zouden onder andere ruines uit de Griekse oudheid moeten zijn. Ruines vinden we in overvloed, maar dan wel uit de Golfoorlog. Tegenwoordig wonen er nauwelijks mensen op het eiland, we treffen voornamelijk verlaten, vervallen en/of grotendeels kapotgeschoten huizen aan en een museum: een klein gebouwtje op een kale vlakte, dat ziet er niet heel aantrekkelijk uit. We fietsen nog wat rond en besluiten bij het Failake Heritage Resort wat te gaan drinken en de weg te gaan vragen. De enige Griekse ruines die zichtbaar zouden kunnen zijn, blijken in dat klein gebouwtje bij het museum te zitten, maar de kans zou klein zijn dat ze ons er in laten als we niet over een brief van een of ander ministerie zouden hebben. Die hebben we natuurlijk niet. Later fietsen we nog eens langs het museum, de zeer vriendelijk bewakers zeggen ons graag te willen helpen, maar omdat er belangrijke mensen van het ministerie in het museum bezig zijn, kunnen ze ons echt niet zonder brief van dit ministerie toelaten. We fietsen nog maar een rondje om, maar Failaka biedt niet wat we verwacht hadden aan de hand van de omschrijving "beautiful and most important Island of Kuwait". De ruÔnes uit de Golfoorlog waren wel indrukwekkend om te zien.

zie het gehele verslag

Op het moment is Failaka dus nog niet zo'n bijzondere bestemming. Het zou over een aantal jaren wel eens een belangrijk toeristische bestemming binnen Koeweit kunnen worden. Als het eiland een beetje wordt opgeknapt en er goede voorzieningen en accommodatie komen, heeft het zeker de potentie.

Overblijfselen van in de golfoorlog kapot geschoten huizen op Failaka

 

Dierentuin

 

Verlaten wijkje

 

 

 

 

 

 

 

VenetiŽ / UmbriŽ / AndalusiŽ / Spanje / Toscane / Dubai / Hagel in Koeweit / Koeweit vervolg

 

 

 

 

 

14 december - 20 december 2006 - Oost Nepal foto's

25 november - 4 december 2006 - Bhutan

Paro - Taktsang klooster

Thimpu (hoofdstad van Bhutan), Wangdi en Punakha

Trongsa en Bumthang vallei

Jakar en Thimpu

10 oktober - 30 oktober 2006 - Tihar festival

27 september - 9 oktober 2006 - wederom in Nepal, Dashain festival, Nagarkot

 

26 april - 4 mei 2006 - Gokyo trekking

21 april - 22 april 2006 - Saved by the rain

17 april - 20 april 2006 - Onrust in Nepal/Kathmandu

11 april - 16 april 2006 - Wederom in Kathmandu

30 mei 2005 - 4 juni 2005 - Mountain flight, afscheid uit Nepal

2 mei - 29 mei 2005 - Mount kailash / Lake Manasarovar

9 april - 1 mei - bezoek, Bouddha, Bungamati, Ghandruk, Ghorepani, Tatopani trekking, Pokhara en vervolg verslag 15 - Temal Jatra festival en Koninginnedag in Nepal

1 april 2005 - 9 april 2005 - Nagarkot

17 maart 2005 - 31 maart 2005 - Holi festival, Pokhara

28 februari - 16 maart - Dakshinkali, Maha Shivaratri

 

 

 

reisverzekeringen / fietsen in Kathmandu vallei / trekking-agencies / pictures France

26-01-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dicode Internet Hosting

 

 

 

 

Green Seat - CO2 neutraal vliegen