Kerst in Nepal

Teej festival - Pashipatinath nabij Kathmandu

Oud & Nieuw + bezoek Guru Rinpoche in Bouddha, Nepal

31 December 2006 - 6 januari 2007 

Uiteinde van 2006

Ondanks dat Nepal in 2006 een vrij gunstige wending meemaakte (in het voorjaar gaf de koning na wekenlang protest de macht terug aan de regering) en duurzame vrede in het verschiet ligt, werd het oude jaar vrij onrustig uitgeluid.

Tijdens de kerst waren er ongeregeldheden in Nepalgunj in het zuiden van Nepal op de grens met India. Een maoist-splintergroepering (Madheshi People's Rights Forum (MPRF) zorgde hier voor onrust en rellen, waarbij zelfs doden vielen. De locale autoriteiten hadden de grootste moeite om de rust te herstellen, waarvoor zelfs op meerdere dagen een uitgaansverbod werd afgekondigd.

Ook gingen artsen in diverse delen van Nepal in staking om te protesteren tegen het (voortdurende) geweld tegen artsen en ziekenhuizen. Rond de kerstdagen werd nl een ziekenhuis in Kathmandu belaagd nadat de menigte artsen van dood door schuld wegens nalatigheid hadden beschuldigd. De verder niet nadenkende menigte maakte hiermee verpleging van patienten extra moeilijk zo niet onmogelijk, waardoor er ook een andere patient overleed. Helaas komen dit soort bizarre acties vaker voor in Nepal / Kathmandu.

De laatste twee dagen van het jaar werden gevuld door demonstraties tegen de doodstraf van Saddam Hussein. Niet dat Nepalezen nou zo’n fan van Saddam Hussein zijn, als wel zeer groot tegenstander van de doodstraf, voor wie dan ook. In diverse steden in Nepal gingen de mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten.

Al dit gerommel in het land had een aanstekelijk effect op de ingewanden van Susanne. Deze begonnen in de nacht van 30 op 31 december de Nepalese bevolking te imiteren, wat roet in het eten voor het oud-en nieuwfeest leek te gaan gooien (ze is nooit ziek, dus dat was een goede timing, ahum). Een grote en grondige inwendige schoonmaak deed echter wonderen en in de loop van de middag begon ze al weer op te knappen.

In restaurant 1905 trakteerden we ons zelf op een uitgebreid verrassingsmenu (Suus deed nog wel een beetje rustig aan) alvorens we naar de nieuwe Latin Quarters te vertrekken. De eigenaresse van deze club, waar we graag mochten komen, had onenigheid met de landlord en besloot daarom een nieuwe locatie op te zoeken, die ze op 31-12 feestelijk wilden opnemen en ze was zo vriendelijk om ons vrijkaartjes voor deze avond te geven.
Toen we binnenkwamen, was er echter nog niemand, behalve een aantal werklui en de eigenaresse zelf die nog bezig waren om de laatste hand te leggen aan het interieur, de verlichting en de geluidsinstallatie. Omdat we met vrienden hadden afgesproken moesten we wel even wachten tot die zouden komen. Terwijl we langzaam high werden van de zeer sterke verflucht, werden we geamuseerd met een soort van real live performance van het tv programma “het roer om”. Stress alom, met natuurlijk de nodige tegenslagen, waaronder kortsluiting, waardoor we op een gegeven moment volledig in het donker kwamen te zitten. Erg grappig.  Ook de toiletdeuren waren die avond geverfd, leuk als je net een nieuw shirtje aanhebt, he Suus.

Toen onze Nepalese salsa vrienden Santosh en Sangeeta kwamen, besloten we eerst nog maar een paar uur uit te wijken naar een hotelfeest. Het is in Nepal kennelijk goede gewoonte om dit soort avondjes met de hele familie tijdens een luxe diner in een 5-sterrenhotel te vieren danwel te beginnen. In een grote zaal in het Radisson hotel was het in ieder geval volop druk en ondanks de enigszins stijve setting gingen op de dansvloer vele voetjes van de vloer. Vuurwerk doen ze hier niet aan, dus om 12.00 uur werd het nieuwe jaar met het geknal van ballonnen ingeluid. Voor veel Nepalezen het teken om nog even de laatste glazen leeg te drinken en snel naar huis of een andere locatie te vertrekken. Wij gingen na een paar glaasjes goedkope champagne dus ook maar weer terug naar Latin Quarters, wat nu een volledige andere uitstraling had. Alles was klaar en vooral de tent was helemaal afgeladen vol. Een gezellige drukte om samen met vele bekende gezichten het nieuwe jaar te beginnen.

Kaarsjes / boterlampjes in Bouddha

Opkomst van volle maan achter de stoepa en achter de bergen

Het aansteken van de vele kaarsjes

Puja (ceremonie) voor wereldvrede in Boudhanath

Begin januari maakten we meteen een 3 daags uitje naar Bouddhanath. Daar was een paar weken lang een belangrijke Guru Rinpoche (Penor Guru Rinpoche) op bezoek en op 4 januari werd er onder zijn leiding een puja (ceremonie) gehouden t.b.v. de wereldvrede. Hiervoor kwamen vele monniken en pilgrims naar Bouddha en werden onder meer 100.000 (boter) kaarsjes ontstoken op de stupa. Echt een supergezicht. Het was ook de tijd rond volle maan, dus daarom maakten we er maar een verblijf van een paar dagen van.

De drie nachten rond de nacht van volle maan wordt de stoepa sowieso al volledig verlicht met "kerstversiering" en daarnaast is Boudha altijd een fijne plek om even lekker te relaxen. Wat niet wil zeggen dat je ook kunt uitslapen, want rond een uur of half zes word je wakker getetterd door monniken die middels hun hoorns het ochtendgebed aankondigen. De eerste ochtend waren we in staat om ook op te staan en woonden weer eens zo'n ochtendceremonie bij.

little monk

Novice

Dozen en zakken vol offeringen (bananen, sinaasappels, koekjes, frisdrank, etc.)

Penor Guru Rinpoche onder een paraplu van pauwenveren

Op de middag van de puja werd de stoepa echter afgesloten en alleen mensen/monniken met een speciaal ticket mochten naar binnen. Voor ons gelukkig, maar toch altijd weer een beetje vreemd, bleek een blank gezichtje ook voor een ticket door te kunnen, dus konden wij tussen de bevoorrechten een plekje op de stupa zoeken en van redelijk dichtbij de ceremonie meemaken. Opvallend was dat buiten de boterthee en het broodje dat de gasten op de stoepa kregen (goede catering) de mensen (veelal monniken dus) geld kregen. We zagen dat dat ongeveer 150 roepie per persoon was. Best veel voor Nepalese begrippen. We weten niet precies waarom dat was, maar als grapje zaten we al te bedenken hoe we zouden reageren als ze ook bij ons kwamen. Maar dat was niet het geval. Wij werden bewust overgeslagen. Ze zijn toch niet helemaal gek. Toen we later buiten de stoepa naar de afloop keken, zagen we dat de hele berg met offeringen van bananen tot en met koekjes aan de mensen op de stoepa werden uitgedeeld (gegooid). Een goede zaak.

Monniken zitten op de Bouddha stoepa voor de puja voor de wereldvrede

stupa met electrische verlichting en vele kaarsjes

Volle maan achter stoepa

 

 

 

 

Nepal verslag index

17 mei 2007 - 28 mei 2007 - Tilicho trekking / Annapurna gebied (deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4)

14 april 2007 - 16 mei 2007 - Kathmandu (nb verslag volgt nog)

4 april 2007 - 14 april - Lumbini, Tansen, Pokhara, Nepali New Year (nb verslag volgt nog)

30 maart 2007 - 4 april 2007 -  Rara lake

17 maart 2007 - 30 maart - Varanasi, Allahabad, Faizabad (India, nb verslag volgt nog)

6 februari 2007 - 17 maart 2007 -  maha shivaratri / losar / holi festivals

28 januari 2007 - 5 februari 2007 - Daman

7 januari 2007 - 23 januari 2007 - Kinderhuis in Sankhu en ontwikkelingen Kathmandu

31 December 2006 - 6 januari 2007 - Oud & Nieuw + bezoek Guru Rimpoche in Bouddhanath

20 december 2006 - 26 december 2007 - kersttijd in Nepal

17 november - 19 november 2006 - Manakamana en Bandipur

31 oktober - 16 november 2006 - Chapagoan / Thecho / Sankhu

10 oktober - 30 oktober 2006 - Tihar festival

27 september - 9 oktober 2006 - wederom in Nepal, Dashain festival, Nagarkot

 

2 mei - 29 mei 2005 - Mount kailash lake manasarovar

30 januari - 21 februari - Noodtoestand in Nepal / Losar / Sankhu / Pokhara

24 november - 17 december 2004 - Streetdance / Op de fiets naar Bungamati & Khokana / goede doel

23 oktober - 5 november 2004 - Changu Narayan, Fietsen naar Phutung, Pokhara

28 september - 5 oktober 2004 - Verslag week 3 (Nepalese taalles, lezing Lama Rimpoche, Budhanilkantha, computerlessen in kinderhuis)

21 - 28 september 2004 - Verslag 2 - o.a. Bouddhanath, Fietsen naar Kirtipur en Indra Jatra festival

 

 

india / sikkim / bhutan / Mount Kailash / Money Nepal / kerst

26-01-2016