Flag from Argentina

Argentinie

 

 

Home  Terug naar Argentinie informatie

Klimaat in Argentinie en beste reistijd - Happy Nomads

Klimaat van Argentinie

Argentinie is een van de grootste landen van de wereld met een oppervlakte van 3,8 miljoen vierkante kilometer. Het is qua grootte het achtste land ter wereld en het tweede in Zuid-Amerika (na Brazilie). Van de noordgrens bij Bolivia, Paraquay en Brazilie naar het zuidelijkste puntje op Vuurland is de afstand 3700 kilometer. Van de oceaan bij Mar del Plata tot aan de Andes bij Mendoza telt het land ruim 1500 km.

 

Men vindt er meerdere klimaat zones:

De Pampas, inclusief Buenos Aires.

Dit gebied loopt van de Atlantische Oceaan tot Patagonie in het zuiden, Cordoba in het Noord-Oosten en de Andes in het westen. In Buenos Aires heeft men milde winters met gemiddelde temperaturen van 15 graden. De zomer is warm en vochtig. Jaarlijks valt er zo'n 900 milimeter neerslag.

Patagonie

Patagonie beslaat  het grootste deel van het land, ruwweg vanaf Rio Negro tot aan Vuurland. Het is een eindeloos steppelandschap. Dit is gevormd na de laatste ijstijd door ongekend brede gletsjerrivieren die van de Andes naar de Atlantische oceaan stroomden. Het is een dor en droog landschap. Afgezien van agrarische activiteiten in de kustgebieden, is Patagonie vooral het domein van de schapenteelt.

Vuurland

Vuurland, Tierra del Fuego.

Het Andes gebergte

volgt nog

Chaco en Mesopotamie

volgt nog

 

Beste reistijd

In het algemeen geldt dat voor het hele land en Buenos Aires het voorjaar (oktober - half december) en najaar (april - half juni) de beste reisperiodes zijn.
Van december tot februari gaan de Argentijnen zelf op vakantie en is het in alle populaire gebieden druk.
Buenos Aires is het mooist in het voorjaar (oktober - half december), daarna wordt het heet en gaan de inwoners van de havenstad veelal op vakantie. De vluchten door het hele land zitten dan bomvol.
De winter (juni - augustus) kan het fris zijn in Buenos Aires, maar wel met helder weer en mooi licht.

Het noordoosten (Iguazu - watervallen) kan het hele jaar door. Het is er warm en vochtig. In d ewinter valt er wel minder regen.

In het noordwesten (Tucuman - Salta) is het in de winter 's avonds kil, maar de temperaturen zijn dan overdag wel aangenamer dan in de zomer.

Het westen (Cordoba, Mendoza, San Juan) is het hele jaar door te bereizen. In februari - maart is de wijnoogst. In de wintermaanden kun je er wintersport beoefenen. Het merengebied bij Bariloche is met name in de zomer (december - februari) een druk gebied. In de winter (juni - augustus) is dit de wintersportbestemming. Het voorjaar is hier ook het mooist.

De Atlantische kuststreek (Mar del Plata, Villa Gesell, Pinamar) is aangenaam in de periode december - februari. Het is erg druk, tenzij je vroeg in december gaat.

De beste reistijd voor Patagonie en Vuurland is in de zomermaanden (december - maart). Dan is het aangenaam en de dagen zijn langer. In Vuurland kan het kwik dan nog altijd dalen tot 4 a 5 graden. Als je in de wintertijd gaat, dan is het te koud. Veel voorzieningen zijn dan ook gesloten.

 

 

Weer in Buenos Aires, Ushuaia, Salta, Posadas

 

 

Argentinie Cultuur / Historie / Politiek / Economie

Argentinie reizigers-informatie

 

Het actuele weer in Argentinie

 

 

 

Shoestring, reizen naar Azie