Argentinie

Argentinie

 

 

 

Home  Terug naar Argentinie informatie

Argentinie economie - Happy Nomads

Economie van Argentinie

Argentinie's onkunde om zijn potentieel te bereiken, ondanks de natuurlijke bronnen en een literate en sophisticated bevolking, is voor buitenlandse observeerders al voor tijden een mysterie. Met een capita GDP van ongeveer 8500$ (is een misleidend aantal vanwege de overgewaardeerde peso) is Argentinie 1 van Latijns Amerikaans rijkste landen. Het land is momenteel belast met een enorm buitenlandse schuld van 130 biljoen US$, dat waarschijnlijk nooit meer terug te betalen is en een hoge werkelossheid. De middenklasse is krimpende en de economie lijdt onder een serieuze drie jaar slump: 2000 GDP echte groeipercentage was .08%, dalende van 8% in 1997.

Sinds koloniale tijden berustte de Argentijnse economie op landbouw exporten, zoals wol, bief(vlees) en granen van de vruchtbare Pampas. Het meeste land was van een paar individuals.

Peron moedigde de ontwikkeling aan van een industriele basis gesteund door de staat om de economie te doen herleven. Na tijden van succes de staat's dominantie in de economie outlived zijn nuttigheid. Veel staatsondernemingen werden plekken voor corruptie, inclusief de geest werknemers. Ze komen alleen op het werk vlak voor de salarissen worden betaald. Dit soort acties draagden bij aan de inflatie percentages van vaak meer dan 50% per maand.

De Peronist Menem administratie (1989-1999) was in staat om de inflatie spiraal te doorbreken door de overheidssector werknemers te verminderen, staatsondernemingen te verkopen en werk unie activiteiten te verminderen. Maar de hoofdmaatregel was de convertibility wet van de minister van economie Domingo Cavallo. Deze wet bracht de peso op pariteit met de US dollar. De regering kon niet meer peso's printen dan vertegenwoordigd door de harde valuta reserve's.

Meerdere gebeurtenissen drukten op de Argentijnse economie: de val van de Mexicaanse peso in januari 1995, de Aziatische meltdown van 1998, de devaluatie van de Brazilaanse currency, de stijging van de machtige dollar. De Argentijnse exporten werden te duur en waren niet concurrerend. Sommige economisten geloven dat het breken van de link van de peso naar de dollar is wat Argentinie nodig heeft in de toekomst, ondanks de waarschijnlijke gevolgen;onmiddelijke chaos, hoge inflatie, politieke instabiliteit en leen defaults.

De minister van economie Domingo Cavallo beloofde dat devaluatie niet ter sprake was, maar kort na zijn aftreden in december 2001 davalueerde de peso in Argentinie.

De grootste sector van de economie is diensten (62%), gevolgd door industrie (32%), en voedsel verwerking, motorvoertuigen en consumentengoederen en landbouw (6%).

Mercosur

De douane van Brazilie, Argentinie, Uruquay en Paraquay, ook bekend als Mercosur, is wereld's derde grootste unie en heeft meer dan 225 miljoen mensen. Door het vestigen van een vrije handel gebied moet dit handelsblok (met Bolivia en Chili als associate leden) theoretisch handel vergemakkelijken en prijzen voor importeerde goederen verminderen onder de leden landen.

 

 

Argentinie Cultuur / Historie / Politiek / Economie

Argentinie reizigers-informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26-01-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Steun de goede doelen van ICFON en Veldwerk in Nepal. Plaats hier uw banner !