Dwaze moeders Argentinie

Buenos Aires - Argentinie

Home
Stichting Veldwerk
ICFON
Argentinië-Verslag
Nepal verslag
Argentinie-info
Nepal-informatie
Links
E-mail
Nieuws
Engels
Fotogalerij
 

 

 

 

Home  naar Argentinie informatie

Dwaze moeders op de Plaza de Mayo

“The Madres de la Plaza de Mayo” lopen al sinds april 1977 elke donderdagmiddag om 15.30 uur hun wekelijkse rondje van een half uur om de Piramide de Mayo in Buenos Aires. Deze piramide is een monument ter herinnering van de revolutie van 25 mei 1810, toen een junta de macht afnam van de Spaanse onderkoning. De obelisk geeft de onafhankelijkheid van Spanje aan.
De grond rondom het monument komt uit de verschillende provincies van het land. Het symbool van de “dwaze” moeders en dat van de verdwenen kinderen en kleinkinderen is op het plav
dwaze moederseisel van het plein gespoten. Het betreft een witte hoofddoek en is het herkenningsteken sinds 1977. Ze willen al sinds die tijd weten waar hun kinderen zijn gebleven.
De dwaze moeders zijn de belichaming geworden van het burgerlijke verzet tegen de militaire dictatuur en de schendingen van de mensenrechten. In eerste instantie werd er lacherig gedaan door het militaire terreurbewind. Maar de moeders kwamen elke donderdagmiddag terug en kregen steeds meer steun uit het binnenland en buitenland. Dit was niet zonder gevolgen; de moeders kregen steeds meer te maken met bedreigingen en verdachtmakingen. Ze werden ook regelmatig opgepakt en soms verdwenen ze. Ze gingen toch door met hun demonstraties. Mede door het feit dat ze gesteund werden door mensenrechtenorganisatie’s en buitenlandse politieke partijen en dat ze moeders zijn, werden ze door het regime niet echt aangepakt. Ze vormden de kern van het volksprotest in de overgangjaren naar de democratie. Door de jaren heen werden de moeders de grootmoeders die we
madres de plaza de mayoer op zoek waren naar hun verdwenen kleinkinderen. Enkele van de kleinkinderen zijn opgepakt met hun ouders, andere zijn in de gevangenis geboren en als oorlogsbuit verdeeld onder de militairen. Het lot van de vermisten is nooit officieel opgehelderd, maar tijdens de jaren tachtig is er wel veel duidelijk geworden over de misdadige praktijken van het militaire regime.

Tegenwoordig doen de moeders en hun moeders zelf onderzoek op basis van foto’s, berichten en getuigenverklaringen en hebben ze een eigen kantoor. Ook houden ze bijeenkomsten en tentoonstellingen. Als u zelf een kijkje neemt op het Plaza de Mayo op een dondermiddag dan zult u de mensen van de Asociacion Madres de Plaza de Mayo ontmoeten. Ze zijn uitgegroeid tot een mensenrechtenorganisatie met politieke activiteiten en hebben een eigen krant, Diario de las Madres. Hun website op internet is www.madres.org. De kinderen van de verdwenen ouders hebben een stichting opgericht en heet Stichting H.I.J.O.S. en hebben ook een kantoor in Nederland, website www.hijos.nl Deze stichting verzamelt informatie over de medeplichtigen van de vuile oorlog (Dirty War) en gaan uiteindelijk naar hun woning om hen en public aan de schandpaal te nagelen. 

 

 

 

 

Argentinie Cultuur / Historie / Politiek / Economie

Argentinie reizigers-informatie

 

 

 

26-01-2016

 

 

reisverzekeringen / reisorganisaties / (goedkope) vliegtickets / credit cards

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26-01-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steun de goede doelen van ICFON en Veldwerk in Nepal. Plaats hier uw banner !