Argentinie

Argentinie

Cafayate - Argentinie - Happy Nomads

Cafayate is de belangrijkste stad in het meest zuidwesten van de provincie Salta. Cafayate is een populaire toeristenbestemming, met name in het weekend kan het erg druk zijn. Het is een klein gezellig stadje met bijna 12.000 inwoners omringd door mooie bergen, wijnvelden en bodega's. Er hangt een relaxte en gemoedelijke sfeer. Alles gebeurt zo rond het centrale plein Plaza San Martin. Daar vind je leuke winkeltjes, terrasjes, restaurants en een groot internetcafe Sol del Valle (er zijn er meer). Op het plein is een klein toeristen informatie kantoortje. Tevens is er een postkantoor, een benzinestation en veel souvenirswinkeltjes. Er zijn veel jonge kunstenaars en handwerk. Dit zie je terug in de vele winkeltjes. Ook is er een archeologisch museum, dat prive eigendom is. De entree mag je zelf bepalen, op donatie dus. Je vindt er o.a. een persoonlijke collectie van Rodolfo Bravo, dat bestaat uit Calchaqui keramiek.  Alles is binnen loopafstand, zelfs een aantal bodega's waar je gratis een rondleiding kan krijgen en wijn mag proeven. Cafayate heeft de toerist veel te bieden.

Wijnbodega's

Cafayate is naast Mendoza ook een beroemd wijngebied. De bekendste soort wijn van deze streek is de witte jonge droge wijn Torrentes. Maar er zijn veel meer soorten wijn, zoals Malbec, Cabernet-Sauvignon, Tannat en Syrah. Er zijn een aantal wijnbodega's in de directe omgeving en zelfs in de stad die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Ze bieden gratis rondleidingen en je kunt daarna enkele wijnen proeven. Daarna is er de mogelijkheid om de wijn te kopen. Dit is uiteraard een stuk goedkoper dan in de winkeltjes en vinoteca's. Je kan een fiets huren om de bodega's te bezoeken of met een auto gaan. Enkele namen van de bodega's in Cafayate en omgeving:

Bodega Etchart; is 3000 hectare groot, ligt aan de zuidkant van de stad, op een paar km afstand, interessante rondleiding (gehele dag), ook in engels. Deze bodega exporteert o.a. ook naar Nederland en Belgie. Ze hebben al diverse prijzen gewonnen.
Bodega Domingo Hermanos; ook aan zuidkant van de stad, vlakbij Etchart.
Bodega La Banda (oftwel Vasija Secreta); uit 1857, 1 van de oudste uit de streek, aan de noordkant van de stad, 800 hectare groot, de toers zijn leuk en aanbevolen, ook in het Engels. De gehele plek is aangewezen als nationaal museum.
Bodega Nanni; ligt in de stad, heeft organische wijnen, geen chemicalien toegevoegd, heeft o.a. een goede Tannat wijn.
Bodega La Rosa; van de bekende wijnproducent Michel Torino en de gelijknamige wijn, in het noorden, vlakbij de kruizing met de RP68, die naar de Quebrada de Cafayate gaat.
Bodega El Estetico; idem, je komt er langs als je naar de Quebrada de Cafayate gaat. Kwalitatief goede wijnen, een mooie witte bodega met torentje met op de achtergrond de bergen en omringd door wijngaarden. Alleen voor de ligging is deze bodega al een bezoek waard.

Cafayate is een uitstekende basis van waar je de prachtige omgeving en met name de Quebrada de Cafayate (kloof) kan verkennen. Het stadje ligt aan de voet van de Calchaqui Vallei, vlakbij de kruizing van de RN40 (die richting het noordwesten gaat naar Molinos en Cachi) en de RN68, die naar Salta gaat via de beroemde Quebrada van Cafayate. De hoofdweg die door Cafayate gaat is de Av. General Guemes, dat tevens de RN40 is.

De indrukwekkende route Cafayate - Salta is op 2 manieren af te leggen:
1. via de RN40, door de vallei Calchaqui (Valle de Calchaqui), een spectaculaire tocht door de vallei en de bergen (onverharde wegen), die je langs sfeervolle dorpjes brengt en biedt indrukwekkende panorama's. Je gaat door de Quebrada de Flecha met minstens zulke bijzondere vormen als de Quebrada de Cafayate (laatste is mooier). Neem hiervoor zeker een dag. Je kunt het ook lekker rustig aan doen en onderweg overnachten. Je ziet plaatsjes zoals San Carlos (heeft een beroemde kerk), Angastaco (wijn en rode peper), Molinos (ademt nog de koloniale sfeer uit) en het mooiste dorpje in de Valle de Calchaqui is ongetwijfeld Cachi. 

2. via de RN68, de snellere route (bijna geheel geasfalteerd). Deze tocht gaat door de Quebrada de Cafayate en langs een paar leuke dorpjes (Alemania, La Vina, Coronel Moldes, El Carril). Coronel Moldes is een plaatsje vlakbij het stuwmeer Cabra Coral. Het heeft een prachtige ligging omringd door bergen. Hier vind je veel accommodatie, o.a. een camping. Je kan er heerlijk vis uit het meer eten.

Quebrada de Cafayate
 

Quebrada de Cafayate

 

Quebrada de Cafayate

Deze prachtige kloof ligt vlakbij Cafayate. Het is een aaneenschakeling van bijzondere rotsformaties in verschillende kleuren, o.a. rood, bruin, groen, violet en kleuren ertussen. Je ziet o.a. natuurlijke schoorstenen, orgelpijpen, een amfitheater, kastelen, een monnik en een pad.
Lang geleden hebben brede en wildstromende rivieren ........lees verder over de Quebrada de Cafayate.

Accommodatie / hotels / hostals

In Cafayate is er volop accommodatie en ook nog betaalbaar (van 6 euro voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer tot 35 euro). Rondom het plein in de leuke rustige straatjes vind je genoeg hospedaje's, pensions. Sommige hebben zelfs een zwembad in de tuin. Ook aan het plein zitten een paar hotels. Hierbij noemen we een paar betrouwbare adressen:

El Portal de las Vinas Vlakbij het plein, leuk familie hostel, grote kamers met eigen badkamer, kamers rondom een tuin en binnenplaatsje.
Los Sauces Calchaqui 62, comfortabele kamers, kabel TV, verwarming, gratis parkeren, charmant hotel
Refugio del Inca Belgrano 980, 5 blokken van Plaza San Martin, het grote plein
Hostal del Valle San Martin 243, goede prijs/kwaliteitverhouding, lichte kamers, binnSan enplaatsje heeft iets weg van een jungle
Hotel Tinkunaku Diego de Almagro 12, schone en moderne kamers, rustige locatie, relaxte familiesfeer en een groot zwembad

 

 

 

 

Home  Terug naar Argentinie informatie

 

 

 

26-01-2016

 

 

 

 

Argentinie Cultuur / Historie / Politiek / Economie

Argentinie reizigers-informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Steun de goede doelen van ICFON en Veldwerk in Nepal. Plaats hier uw banner !