Argentinie

Argentinie

 

 

 

Home  Terug naar Argentinie informatie

Happy Nomads - Argentinie bevolking

Bevolking en mensen van Argentinie

De bevolking van Argentinie van bijna 37 miljoen inwoners is ongelijk verdeeld over het land. Ongeveer een derde woont in "Groot" Buenos Aires, dat de hoofdstad zelf inhoudt en de buitenwijken/suburbs in de Buenos Aires provincie. Andere grote bevolkingscentra zijn: Cordoba, Rosario, Tucuman, Mendoza en Bahia Blanca. Zuidelijk van Patagonia's Rio Colorado is de bevolking klein.

argentinie

Unitaristen zagen Europa als een model voor onafhankelijke aspiraties van Argentinie en deed alles wat mogelijk was om de Europese immigratie te promoten. Al vanaf begin 19e eeuw bleken de ideeen van Juan Bautista Alberdi aantrekkingskracht te hebben, met name overleefden ze onder geopolitieke mensen, die fantaseerden over het vullen van lege plekken met Argentijnen als Patagonie en Antartica.

Vanaf midden 19e eeuw deden Europese immigranten in een constante vloed Buenos Aires aan. Met name waren dit Italianen, Basken, Welsh mensen, Engelsen en mensen uit de Oekranie. Italiaanse achternamen komen nu zelfs meer voor dan Spaanse, alhoewel de Italiaans-Argentijnse mensen niet een dergelijke groep vormen als de Italiaans-Amerikaanse groep zoals je die veel ziet in steden in Amerika.

Sommige groepen mensen , zoals de Anglo-Argentijnen (door hele land) en de Welsh-Argentijnen (Chubut provincie) hebben een distinctieve culturele identiteit behouden.

Buenos Aires heeft een Joodse gemeenschap van bijna een half miljoen mensen. Dit is 1 van de wereld's grootste buiten Israel. Helaas gaat dit niet zonder slag of stoot. Deze gemeenschap was het doel van aanslagen in 1992 toen de Israelische ambassade was gebombardeerd en in juli 1994 doodde een bom 87 mensen.

De immigranten uit het Midden Oosten hebben grote politieke invloed, ondanks het geringe aantal. Het meest bekende voorbeeld is de voormailige president Carlos Menem uit Syrie.

Immigranten uit Azie zijn duidelijk zichtbaar in de wijken van Buenos Aires. Hun verhaal/achtergrrond is net zo complex als die van Europese immigranten. Je ziet deze mensen vaak in shops, met name als je op zoek bent naar exotisch eten.

Er wonen veel Chilenen in Argentijns Patagonie. Hun status als afhankelijke arbeiders op schapen estancias vermindert hun positie in de maatschappij.

Argentinie was net als vele andere Zuid-Amerikaanse landen betrokken in de Afrikaanse slavenhandel. Rond 1810 rond de 30% was van Afrikaanse afkomst in Buenos Aires. Er is nog steeds een sterke Afrikaanse invloed te zien in de beroemde dans de tango en met name in murga dansen. In Montevideo de Afrikaanse candombe dans en muziek is heel populair en een highlight van de stad's straat cultuur.

 

 

 

 

26-01-2016

 

 

 

Argentinie Cultuur / Historie / Politiek / Economie

Argentinie reizigers-informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steun de goede doelen van ICFON en Veldwerk in Nepal. Plaats hier uw banner !